Stockholm, Nov. 10(ChinaEurope)–Journalisten och författaren Åsa Erlandsson får 2020 års Per Wendel-pris. Priset delas i år ut för femtonde gången. Enligt nyheter kommer från Expressen och TT till ChinaEurope.eu.
Per Wendels pris till årets nyhetsjournalist går i år till Åsa Erlandsson. I juryn har ingått Otto Sjöberg, Thomas Mattsson, Viveka Hansson, Kjell Dabrowski, Sofia Dahlström och Anna Gullberg. Foto: Malin HoelstadJuryns motivering lyder:“Nyhetsfabrikens ekosystem får sin näring från många håll – en egen idé, ett bra tips, en god redaktör eller en driven reporter som gör ett scoop.Men ibland gör en speciell journalist story på story. Prisnomineras för publiceringar i fackförbundspress, för en reportagebok, för ett tv-program, för nyhets-tv-inslag. Och nu för återkommande unika berättelser i en dagstidning.Årets pristagare Åsa Erlandsson har – över tid och genom olika genrer – visat sig värdig Per Wendels nyhetspris.”
– Jag är särskilt stolt över den här utmärkelsen eftersom den handlar om att som journalist vara en mental maratonlöpare. Priset är ett bränsle att fortsätta söka angelägna berättelser, livsöden och granskningar – oavsett vilket ämnesområde de finns i, säger Åsa Erlandsson.

Åsa Erlandsson, som har varit nominerad till Guldspaden fem gånger, arbetar sedan januari i år som reporter på Svenska Dagbladet, med fokus på granskande journalistik och berättande.

Under åren 2015–2019 jobbade hon på tidningen Svensk Polis, vilket gav henne en unik möjlighet att som reporter arbeta bakom avspärrningar.

Hon har även jobbat för tidningen Vårdfokus, på SVT och Aftonbladet.– En ambition är göra reportage som ger access till nya miljöer och med personer som aldrig tidigare ställt upp.

Ett av Åsa Erlandssons uppmärksammade jobb i år har varit reportageserien ”En månad på intensiven” där hon på nära håll följde drabbade och vårdgivare i kampen mot covid 19 på Södertälje sjukhus.

Huvudreportaget har under hösten satts upp som pjäs på Borås stadsteater.Ett annat exempel är reportaget ”Koden: ett kors betyder massage, ett streck sex” där hon ger oss en inblick i arbetet hos poliser som griper poliser.

Mer om Åsa Erlandsson: Årets journalist 2016. Stora journalistpriset 2017 i berättarklassen för reportageboken ”Det som aldrig fick ske: Skolattentatet i Trollhättan”. Guldspaden 2019 tillsammans med ”Uppdrag granskning” för programmet ”Sjuksköterskebluffen”.”

Per Wendels pris till årets nyhetsjournalist” ska gå till någon som verkar i Per Wendels anda som orädd avslöjare. Pristagaren ska ha verkat framgångsrikt med nyhetsjournalistik under en längre tid. Ett enskilt scoop räcker inte för att få priset.

Per Wendel hade bland annat en stor del i avslöjandet av den så kallade Ebbe Carlsson-affären 1988, som fick till följd att dåvarande justitieminister Anna-Greta Leijon tvingades avgå.Per Wendel avled 2005 och Expressen instiftade ett journalistpris till hans minne. 

Tidigare pristagare: 
2006 Fredrik Sjöshult,
2007 Jan Mosander,
2008 Anna Jaktén,
2009 Christian Holmén och Micke Ölander,
2010 Janne Josefsson,
2011 Anette Holmqvist,
2012 Hannes Råstam,
2013 Mats-Eric Nilsson,
2014 Carolina Neurath,
2015 Richard Aschberg,
2016 Olof Lundh,
2017 Magda Gad,
2018 Katarina Gunnarsson och
2019 Linda Hedenljung. 

I juryn har ingått Otto Sjöberg, Thomas Mattsson, Viveka Hansson, Kjell Dabrowski, Sofia Dahlström och Anna Gullberg.
Prissumman är på 100 000 kronor.
Per Wendel (1947–2005) avslöjade bland annat den så kallade Ebbe Carlsson-affären 1988. Foto Roger Turesson

Editor Xuefei Chen Axelsson

By Chinaeuropenet

Xuefei Chen Axelsson is an independent media person. She has been a journalist for 30 years. She studied English, International politics, and sustainable development. She has been to Zimbabwe, Mozambique, Namibia and South Africa, Australia, New Zealand and America, Canada, France, Germany, Spain and all the nordic countries including Sweden, Finland, Denmark, Norway, Iceland and Britain. She is good at talking with all kinds of people and exchange ideas and serves as a bridge between China and the world.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *